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Vacancy on County Commission

QUESTIONS

1. Under Tenn. Code Ann. 8 5-1-104(b)(1), vacancies on the county commission must
be filled by the county legislative body, and the person so appointed serves until a successor is
elected at the next general election. When should the county commission fill the vacancy?

2. May the commission leave the position vacant until it is filled at the next county
general election?

OPINIONS
1. The statute specifies no time within which the county commission must fill the
vacancy.
2. The law imposes no penalty if the commission leaves the position vacant until it is
filled at the next county general election.
ANALYSIS

This opinion concerns the time within which remaining county commissioners must fill a
vacancy on the county commission. Tenn. Code Ann. § 5-1-104(b)(1) provides:

Vacancies in county offices required by the Constitution of Tennessee
or by any statutory provision to be filled by the people shall be filled
by the county legislative body, and any person so appointed shall
serve until a successor is elected at the next general election, as
defined in § 2-1-104, in the county and is qualified; provided, that the
candidates have sufficient time to qualify for the office, as provided
for in § 2-14-106.

County commissioners are required to be elected by the qualified voters of the county. Tenn.
Const. Art. VII, 8§ 1. Under the statute, therefore, vacancies in the county commission are filled by
the remaining members of the county commission.
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The first question is when the county commission must fill the vacancy. The statute specifies
no time within which the county commission must fill the vacancy. The second question is whether
the county commission may leave the position vacant until it is filled at the next county general
election. The statute provides that the vacancy “shall” be filled by the county commission. It is a
general rule of law that the word “shall” is ordinarily construed as being mandatory when used in
constitutions or statutes. West Tenn. Motor Express, Inc. v. Public Service Comm’n, 514 S.W.2d
742, 746 (Tenn. 1974). But the statute includes no sanction if the commission does not fill the
vacancy before the next election. A writ of mandamus may be issued against a public official to
require performance of a ministerial, non-discretionary act of the official. State ex rel. Cole v.
Francisco, 643 S.W.2d 105 (Tenn. 1982). The decision by the county commission to fill a vacancy
in the commission, however, is not ministerial and non-discretionary. The law imposes no penalty,
therefore, if the commission leaves the position vacant until it is filled at the next county general
election.

PAUL G. SUMMERS
Attorney General and Reporter

MICHAEL E. MOORE
Solicitor General

ANN LOUISE VIX
Senior Counsel

Requested by:

Honorable Ward Crutchfield
State Senator

Legislative Plaza, Suite 13
Nashville, TN 37243



