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QUESTIONS

1. The Memphis City Board of Education (“City Board”) and the Shelby County Board
of Education (“County Board”) executed a joint construction and operation agreement for a high
school in Cordova in June of 1996, providing that said school would be operated for seven (7) years
by the County Board and thereafter would pass to and be financed, operated, maintained and staffed
by the City Board.   If this transfer was effective at the end of the 2003-2004 school year, does Tenn.
Code Ann. § 49-3-317 require the City Board to receive the Fiscal Year 2004-2005 Basic Education
(“BEP”) funds for the students currently attending Cordova High School who shall be the
responsibility of the City Board to educate in the 2004-2005 school year?
 

2. If a school operated by the County Board has been annexed into the City of Memphis
and the responsibility to educate those students transfers to the City Board, does Tenn. Code Ann.
§ 49-3-317 require that the BEP funding for the next school year be adjusted to reflect the shift of
students from the County Board to the City Board?

OPINIONS

1. No.  The City is not required to receive those funds, but Tenn. Code Ann. § 49-3-317
grants the Commissioner authority to determine which LEA should receive the BEP funds in such
a situation. 

2. No.  See Question 1.
 

ANALYSIS

The Commissioner of Education  distributes BEP funds to each Local Education Agency1

(“LEA”) according to the prior year’s Average Daily Membership (“ADM”) in each LEA.    Even2



Page 2

Tenn. Code Ann. § 49-3-354(a).  BEP funds are distributed monthly from August through April of each school3

year.  Tenn. Code Ann. § 49-3-314(b).

Tenn. Code Ann. § 49-3-314(c)(1) (emphasis added).4

Tenn. Code Ann. § 49-3-351(d) states that when the current year’s ADM, FTEADM (Full time equivalent5

average daily membership) and I&S (identified and served special education students) exceeds the prior year’s total by
more than two percent (2%), “then that LEA’s allocation of state funds shall be calculated on the basis of the current
year ADM, FTEADM, and I&S less the first two percent (2%) by which it exceeds the prior year ADM, FTEADM, and
I&S.” 

Tenn. Code Ann. § 49-3-317.6

though BEP funding is based on an LEA’s prior year ADM, funding is distributed to pay for the
current year’s expenditures.  The BEP does not reimburse LEAs for the cost of educating the
previous year’s students.  The BEP provides LEAs the funds necessary to educate the students
currently enrolled.  Funds are distributed “periodically throughout the school year.”   “No LEA shall3

use state funds to supplant total local current operating funds.”   Only if an LEA experiences a4

significant increase in enrollment from one year to the next is an exception made and the BEP
calculated on the current year’s total membership.5

Tenn. Code Ann. § 49-3-317(c) grants the Commissioner the authority to adjust the
distribution of BEP funds when students shift from one LEA to another after the beginning of the
previous school term:

(c)(1) If, as of July 1 of any school year, there has been a change since the beginning
of the previous school term in the boundaries of an LEA or, pursuant to § 49-2-106,
the creation or reactivation of an LEA, involving the shift of students from one (1)
LEA to another, then, in the distribution of state education funds, the commissioner
shall determine, on the basis of information submitted to the commissioner by the
appropriate boards, the ADM of students residing in such affected area, involved in
such shift.

(2) The commissioner shall make such adjustments in the ADM as may be necessary
to effectuate an equitable distribution and division of funds as between the LEAs
operating a system of public schools therein; and such adjusted ADM shall be used
in making the apportionment and distribution of state education funds.  6

Tenn. Code Ann. § 49-3-317 contemplates the type of situation outlined in your request: a
move of a significant number of students from one LEA to another because of school closings,
openings or other reasons.  In the situation you outlined, an LEA has assumed responsibility for
educating all the students in a high school for which it did not have responsibility the previous year.
If the Commissioner did not adjust the current year’s BEP distribution, the City would be forced to
operate without enough money to educate these new students.  Meanwhile, the County would receive
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When interpreting statutes, interpreters should avoid any “forced or subtle construction” that might artificially7

limit or extend the meaning of the language.  Tuggle v. Allright Parking Sys., Inc., 922 S.W.2d 105, 107 (Tenn. 1996).
Where the statutory language is plain, clear, and unambiguous, one must avoid any interpretation or construction that
departs from the words of the statute.  Tuggle, 922 S.W.2d at 107. 

a significant amount of BEP funds meant to pay for educating students no longer attending its
schools.  The plain language of Tenn. Code Ann. § 49-3-317 grants the Commissioner the authority
to adjust the distribution of BEP funds in these kinds of situations.7
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