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Purchasing Requirements Under Municipal Charters and Private Acts

QUESTION

Does the Clarksville City Charter Art. VI § 3 satisfy the provisions of Tenn. Code Ann. 8§
6-56-302(1) sufficiently to make the remaining provisions of that part® inapplicable to the City of
Clarksville (City) when the only requirement contained in the Clarksville Charter regarding
competitive bidding is that an ordinance may be passed to set purchasing requirements?

OPINION

Yes, the City is exempt from the Municipal Purchasing Law of 1983 under Tenn. Code Ann.
8 6-56-302(1).

ANALYSIS
The Municipal Purchasing Law of 1983 reads, in pertinent part as follows:

This part shall apply to all purchases by authorized officials in all
municipalities using or encumbering municipal funds, except as
follows:

(1) This part shall not apply to purchases by authorized
officials in municipalities having charter provisions or private act
requirements governing? competitive bidding and purchasing.

! See The Municipal Purchasing Law of 1983, Tenn. Code Ann. §8§ 6-56-301, et seq.

*The Act does not define the word “governing.” In interpreting statutes and determining legislative intent,
courts will normally apply the plain meaning of a term or phrase. Eastman Chem. Co. v. Johnson, 151 S.W.3d 503, 507
(Tenn. 2004). Black’s Law Dictionary defines “govern” to mean “to direct and control the actions or conduct of, either
by established laws or by arbitrary will; to direct and control, rule, or regulate by authority. To be a rule, precedent, law
or deciding principle for.” Black’s Law Dictionary (6th ed. 1990).
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Tenn. Code Ann. 8 6-56-302(1). The Act does not have any additional requirements or criteria. It
does not, for example, say that the charter provision or private act must mirror the Act or set specific
levels at which competitive bidding would be required.

The Clarksville City Charter, 1957 Priv. Act ch. 292, as amended, says the following about
competitive bidding and purchasing:

Section 3 [Article VI] SEALED BIDS FOR PURCHASES. [T]he city
council shall by ordinance establish such bidding and purchasing
regulations or procedures, or both, as it determines to be necessary.

1993 Priv. Acts, ch. 49. Under this provision, the City has the authority to set the dollar amount over
which municipal purchases must be competitively bid. The City must establish this amount by
ordinance and has. Clarksville Ordinance § 6-102 is specific and covers, among other things,
requirements of competitive bidding by dollar range, sets records retention requirements and details
instances in which exemption from the competitive procurement process is permitted (copy
attached).

The private act requires the city council to establish bidding and purchasing regulations and
procedures by ordinance. The City of Clarksville has complied. We believe, therefore, that the City
is exempt under Tenn. Code Ann. § 6-56-302(1).
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